ПРОМЕНИ ВО МОДЕЛОТ И МЕНУВАЊЕ НА ПЕРЦЕПЦИЈАТА ЗА СРЕДНОТО СТРУЧНО ОБРАЗОВАНИЕ ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Спасов, Александар Љ., Стојановиќ Ѓорѓевиќ, Д. (Фондација „Фридрих Еберт“-Канцеларија во Скопје, Прогрес-Институт за социјална демократија, 2018)
Фондацијата „Фридрих Еберт“, канцеларија во Скопје во соработка со Институтот за социјална демократија „Прогрес“, го иницираше проектот „Форум за јавни политики“, чијашто основна цел е да обезбеди платформа за развој и промоција на јавни политики во различни оштествени сфери во духот на вредностите на социјалната демократија. Вториот Форум за јавни политики се фокусираше на образовните политики во средно- то стручно образование и понуди целосни и кохерентни решенија. Преку континуирана работа во текот на годината, експертска поддршка, споделување на практични искуства и континуиран дијалог со сите релевантни чинители од академската и професионалната заедница, учесничките и учесниците на Форумот добија можност за подлабоко проник- нување во образвониот систем на Македонија и креирање на предлози и документ за политики во сферата на средното стручно образование. Се надеваме дека анализата и препораките содржани во овој документ ќе бидат препо- знаени и имплементирани од страна на носителите на одлуки во Република Македонија, со што ќе придонесеме во унапредувањето и реформирањето на образовниот систем во земјата.