Квалитет на односот меѓу браќа и сестри кај семејства што имаат дете со аутизам - Илиќ Пешиќ, Милена; Трајковски, Владимир (Faculty of Philosophy, UKIM, Skopje, Macedonia, 2014)
Вовед: Доколку во семејството постои дете со аутизам, можат да се јават импликации во целото семејство и во неговото функционирање, а воедно и во односот помеѓу браќата и сестрите. Методoлогија: Истражувајќи и правејќи споредба на квалитетот на од- носот меѓу браќата и сестрите во семејства со дете со аутизам и квалитетот на односот во семејства кај кои нема дете со аутизам, опфативме примерок од 132 испитаника. Податоците беа обработени со стандарден статистички програм SPSS за Windows, применувајќи ги Mann-Whitney U и Wilcoxon test. За статистич- ки значајна разлика меѓу групите се смета таа со ниво на значајност од p < 0,05. Резултати: Во однос на позитивните карактеристики на квалитетот на односот помеѓу браќа и сестри, варијаблата сличност на интереси е повисока кај контролната група при (M=27,72 SD=7,68) и (M=19,15 SD= 4,48), (p<0,01). Во однос на негативните карактеристики, нивото на принуда е пониско кај испитуваната група (M=10,10, SD=1,58) и (M=12,34 SD=2,28), (p<0,01). Кај оче- куваните и перципираните позитивни карактеристики од страна на родителите, варијаблата блискост е повисока кај контролната група (M = 48,45, SD = 5,93) и (M = 42,56, SD = 7,89), (p<0,01), додека при очекуваните и перцeпираните негативни карактеристики од страна на родителите, нивото на перципирано соперништво е пониско кај родители од испитуваната група (M = 5,54, SD = 2,45) и (M=7,15 SD=2,12), (p < 0,01). Заклучок: Постојат одредени разлики во квалитетот на односот помеѓу браќата и сестрите во зависност од тоа дали се работи за семејство од испитувана или контролна група, но тие разлики не мора нужно да се со негативна конотација.
Четврта меѓународна конференција што се одржа во октомври 2013 година во Охрид
Keywords: аутизам, квалитет на однос, браќа и сестри, семејство