КАРАКТЕРИЗАЦИЈА НА ЦВРСТИОТ КОМУНАЛЕН ОТПАД (ЦКО) - Перица Пауновиќ и Светомир Хаџи Јорданов (My University, 2001)
Проблемот со ЦКО е алармантен во глобални размери и не ја заобиколува нашата земја. Појдовна точка во стратегијата за негово решавање е познавањето на количините, составот и особините на ЦКО. Во трудот е нагласена важноста на ег¬зактното познавање на ЦКО во одредена урбана средина, наспроти наведувањето податоци за други поблиски или подалечни средини. Наведени се методите за кван¬титативна и квалитативна проценка на ЦКО, како и методологија за најприближно проценување на неговата топлотна моќ. Со овој труд се дава можност за создавање на што поточна слика на ЦКО во Р. Македонија со минимум експеримент и мак¬симум научни сознанија и математичка обработка. Во трудот се цитирани литера¬тутни податоци за составот, топлотната моќ и други особини на ЦКО.