Kombinacija mifepristona i misoprostola u izvođenju medikamentoznog abortusa u prvom trimestru trudnoće - Georgievska, Jadranka; Tofoski, Gligor; Daneva, Ana; Dimitrov, Goran; Jovanovska, Viktorija; Sozovska Belchovska, Eva; Dimitrovski, Sasho; Buklioska, Adriana (My University, 2021)
APSTRAKT Cilj. Cilj je bio da se utvrdi efikasnost metode i zadovoljstvo pacijentkinja nakon izvođenja medikamentoznog abortusa radi prekida trudnoće u prvom trimestru. Metode. U retrospektivnoj analizi predstavljamo iskustva u izvođenju medikamentoznog abortusa na našoj klinici u periodu od 1. 10. 2020 do 1. 10. 2021 godine. Tablete mifepristona i tablete misoprostola ordinirane su po šemi prilagođenoj protokolu Svetske zdravstvene organizacije. Rezultati. U periodu od godinu dana na našoj klinici tretirali smo 189 pacijentkinja kombinacijom mifepristona i misoprostola sa ciljem prekida trudnoće u prvom trimestru. Instrumentalna revizija zbog rezidualnih masa u materici nakon dve nedelje urađena je kod osam pacijentkinja (4,23%) dok je procedura ponovljena sa uspehom kod dve pacijentkinje (1,06%). Efikasnost metode bila je 95,8%. Imali smo mali broj komplikacija (produženo genitalno krvarenje, tranzitornu febrilnost, povraćanje i sl.). Primenjenom metodom bilo je zadovoljno 91,4% ispitanica. Zaključak. Medikamentozan abortus u prvom trimestru trudnoće je bezbedna, efikasna metoda i posebno korisna zbog pandemije kovida 19, jer se može primeniti bez hospitalizacije u ambulantnoj sredini, uz konsultaciju s ordinirajućim ginekologom.
Combination of mifepristone and misoprostol in medical abortion in the first trimester of pregnancy
Keywords: abortus; indukovani; mifepriston; misoprostol