ЛИНГВИСТИЧКИОТ ПРОФИЛ НА АКАДЕМИК ПЕТАР ХР. ИЛИЕВСКИ - Александар Крстаноски (My University, 2023)
Манастирскиот живот налагал потреба од појава на различна манастирска литература. Се разбира, тука првостепено значење имаат библиските и богослужбените молитвени книги и христијанската поучна литература, но потребата од забележување на материјалните приходи и расходи придонесла да се појават и книги кои имаат главно економски карактер. Тоа се манастирските тефтери. Меѓутоа, покрај информациите што ги носат овие тефтери, а се однесуваат главно на манастирската економија, во нив можат да се најдат многу податоци кои би биле интересни за различни научни дисциплини: лигвистика, книжевност, историја и други. Вакви информации даваат двата сочувани тефтера од библиотеката на манастирот Света Пречиста Кичевска
Keywords: Света Пречиста Кичевска, книжевно наследство, ракописи, тефтери.