Vojska i mir poslije Hladnog rata: u potrazi za novom misijom vojske - Vankovska, Biljana (My University, 1999)
U središtu razmatranja ovog rada jesu promjena naravi međunarodnog sustava te poteškoće koje proizlaze iz promjene rata u sukob. U radu se nastoji istražiti kako ove promjene utječu na vojsku kao instituciju. Nadolazak postmoderne ere donosi nove izazove kako za državu tako i za vojsku. U tom se smislu bitnim nazire redefinicija tradicionalne misije vojske. Postmoderni sukobi i zamjena “neprijateljskih” rizika s nevojnim prijetnjama uključju mnoge zadaće za koje su konvencionalne vojske slabo pripremljene. Na kraju hladnoratnog razdoblja na sigurnosnim agendama iskrsao je veliki broj ne-vojnih funkcija kao što su održavanje mira, stvaranje mira, upravljanje katastrofama i humanitarne intervencije. Može se očekivati da će najveći izazov biti povezan s prebacivanjem s uvježbavanja za rat na prevenciju rata ili, preciznije, na prevenciju sukoba. Situacija je još složenija gleda li se iz perspektive postkomunističkih država. U situaciji kad država prolazi kroz poteškoće procesa socijalne tranzicije, ni vojske nisu u zavidnoj situaciji. U sadašnjem trenutku one se nalaze na prekretnici: pred njima je da tek razviju svoj identitet, legitimitet i strategijsku perspektivu. S obzirom da je primarna misija bivših komunističkih oružanih snaga bila usmjerena na ispunjavanje unutarnjih socijalnih kontrolnih funkcija (obrana režima od unutarnjih neprijatelja), pred svim vojskama su veliki izazovi dobivanja nove uloge i novih zadaća.