ЗНАЧЕЊЕ И ФУНКЦИЈА НА НАЧЕЛОТО НА СОСЛУШУВАЊЕ НА СТРАНКИТЕ ВО СОВРЕМЕНАТА ПАРНИЧНА ПОСТАПКА - Милка Ракочевиќ (Правен факултет „Јустинијан Први“ - Скопје, 2016)
Предмет на интерес на трудот е поимот и значењето на начелото на сослушување на странките во современата парничната постапка, во процесната теорија познато и како начело на контрадикторност. Како еден од фундаменталните постулати на парничната постапка, начелото на сослушување на странките е од исклучителна важност за обезбедување на квалитетна правна заштита, бидејќи со неговата примена се тежнее кон остварување на исклучително важна цел - обезбедување на процесна рамноправност на странките во постапката. Трудот се занимава со теориска анализа на суштината на овој базичен принцип на парничната постапка. Во фокусот на интерес се концептот, значењето, функцијата и целите кои се остваруваат со принципот на контрадикторност во современите процесни системи.
Keywords: парнична постапка, сослушување на странки, контрадикторност