ЗА ПОТРЕБАТА ОД ИНКРИМИНИРАЊЕ НА ДЕМНЕЊЕТО КАКО ОБЛИК НА КРИВИЧНОТО ДЕЛО ЗАГРОЗУВАЊЕ НА СИГУРНОСТА - Tupanceski, Nikola, Deanoska - Trendafilova, Aleksandra (Институт за правно-економски истражувања и едукација ЈУРИДИКА ПРИМА, 2018)
Апстракт: Конвенцијата на Советот на Европа за превенција и борба против насилството врз жените и домашното насилство, позната и како Истанбулска конвенција од 2011 година, на државите - потписнички им налага низа обврски, меѓудругото и за инкриминирање на одредени дејствија, како што е, на пример, демнењето. Во духот на чл. 34 од Конвенцијата, „демнењето“ е определено како опсесивно однесување на едно лице или група спрема друго лице, предизвикувајќи страв за неговата безбедност. Тоа најчесто се состои од постојано следење и воспоставување на несакана комуникација со другата личност. Демнењето може да се јави какофизичко, виртуелно(кое се демонстрира како демнење на лицето на социјалните мрежи), проширено итн. Демнењето во основа има за последица предизвикување страв и вознемиреност кај жртвата. Демнењето на прв поглед претставува облик на загрозување на сигурноста.Но, постојат извесни разлики во дејствието на извршување. Во Република Македонија тоа не претставува кривично дело, а и во повеќето од државите од соседството. Но, многу европски држави во кривичните законици сепак имаат одредби за оваа проблематика. Во трудот е направена анализа на соодветните казнени одредби во Хрватска, Германија и Италија, а даден е осврт врз оваа проблематика и во поглед на САД. Авторите на трудот препорачуваат час поскоро ваквите дејствија да бидат кривично санкционирани соодветно на степенот на неправо.
Keywords: демнење, сигурност, кривично дело, закана.