„Analysis of the noise from the pavement surfaces and measures for protection“ - Mijoski, G., Lepavcov, A. (MASE - ДГКМ, 2011)
Бучавата има големо влијание врз животната средина и претставува сериозен проблем, бидејќи придонесува за значително намалување на квалитетот на живеење на луѓето. Во редоследот на влијанијата врз животната средина бучавата се наоѓа во самиот врв, заедно со загадувањето на воздухот и водата. Особено е значајно да се истакне дека, бучавата има штетно влијание не само на околината, туку и на возачот и патниците во возилото. Посебен акцент во трудот ставен е на бучавата предизвикана од моторниот сообраќај - таканаречена „транспортна бучава“, која е зависна од површинските карактеристики на возните површини.
Keywords: бучава, мерки за заштита од бучава, возна површина