Статистички приказ на хоспитализирани болни од малигна неоплазма на желудник според МКБ-10 Ревизија (C16.0-C16.9) во Скопски регион (2006-2010) - Малинска П.; Пејчиновски Г.; Брчина И.; Пејчиновска Р. (Македонско лекарско друштво = Macedonian Medical Association, 2012)
Cel: Statistichki prikaz na pacienti lekuvani vo bolnicite vo Skopje so maligna neoplazma na zeludnik. Materijal i metod: Individualni izveshtai za stacionarno lekuvano lice (Obr.br.3-21-61A) so klinichka dijagnoza (C16.0 - C16.9) spored MKB 10 Revizija. Statistichki metod na rabota. Obrabotka na data bazi na 2741 Individualni izveshtai od 2006-2010 godina. Rezultati i diskusija: Vo analiziraniot period vo bolnicite vo Skopje od vkupno lekuvanite pacienti so klinichka dijagnoza neoplazmi C00-D48, bile 4,8%, dodeka dijagnozite so {ifrite C00-C97 bile zastapeni so 3,6%. Nivnoto prosechnoto traenje na lekuvanje iznesuvalo 23,15 dena. Morbiditetot od neoplazmite C00-D48 na 1000 `iteli vo Skopje e najvisok vo opshtinite Centar, Kisela Voda i Karposh. Od vkupniot broj na lekuvani bolni vo istra`uvaniot period 0,6% odpa|aat na karcinomot na zeludnik. Vo odnos na polovata struktura kaj pacientite so dijagnoza karcinom na zeludnik 65,0% se mazi i 35,0% zeni. Naj~esto zastapena vozrasna struktura e od 60-69 godini so 32,6%. Vozrasta na pacientite od 30-39 godini vo 2010 godina e 5 pati povekje zastapena vo odnos na 2006, dodeka vozrasta od 20-29 godini e 2 pati pove}e zastapena. Vo istrazuvaweto prosechnoto traenje na lekuvawe kaj pacienti so karcinom na `eludnik iznesuva 19,5 dena. Zakluchoci: Vo 2010 godina brojot na pacienti so klini~ka dijagnoza: malignomot na zeludnik e za 27,6% zgolemen vo odnos na 2006 godina. Vo odnos na lokalizaciite spored MKB 10 Revizija so najvisok procent se pacienti so karcinom na kardijalen otvor, kardio-ezofagialen spoj, prepilorus, prepiloricen kanal i mala krivina na zeludnikot. Prose~no traewe na lekuvawe kaj pacienti so karcinom na zeludnik vo 2010 godina e namaleno za 1 den vo odnos na 2007 i za 3 dena vo odnos na 2009.
Keywords: maligni neoplazmi; zeludnik; hospitalizirani bolni