Неколку размисли за екоцентризмот - Донев, Дејан (Институт за фолклор „Марко Цепенков“ - Скопје, Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, 2024)
Проблемите на „новото време“ ја исфрлија на површина дисфункционалноста на биотичката заедница, како еден од најгорливите прашања на денешницата, од чијшто одговор, драматично, но вистинито, зависи и опстанокот на живиот свет во целост. Оттука, сите последици која оваа зедница ги трпи, директно или индиректно, се одразуваат и на самиот човек, па затоа потребно е иницирање и заземање на нови позиции кои ги прошируваат границите на антропоцентричната етика, со цел да се справат со проблемите кои се занемарени во традиционалниот пристап. Дали на сцена стапува екоцентризмот!?
Some thoughts on ecocentrism
Keywords: етика, екоцентризам, антропоцентризам, биоетика, човек