БАКТЕРИСКА ЕТИОЛОГИjА И ПРЕДИСПОНИРАЧКИ ФАКТОРИ KAJ КОРНЕАЛЕН УЛКУС - Челева В.; Голубовик М.; Пановски Н.; Цековска Ж. (My University, 1997)
Цел на студиата е ретро-проспективно да се анализира бактериолошкиот наод ка брисеви од око на пациенти со корнеален улкус и да се испитаат факторите на ризик за негова поава. Испитани се 44 пациенти лекувани на Очна клиника, Клинички центар, Скопје во периодот јануари 1994 г. до крајот на 1996 г. Откриени се бројни етиолошки (фактори на ризик (sad) (1) Егзогени фактори: траума 12 случаи (сл.) (16%), контактни леки 3 сл. (6%) и тоа: 2 сл. (4%) меки контактни леки и 1 сл. (2%) тврди контактни леки. Pseudomonas aeruginosa беше изолиран ка 2 сл. (4%). (2) Дисфункциа на очните аднекси: трихиаза со и без ендтропиум 2 сл. (4%), каналикулитис/дакриоциститис 3сл. (6%), егзофталмус при дисфункциа на тиреоидна жлезда 1 сл. (2%). (3) После екстракциа на катаракта - 3 сл. (6%), каде што начесто по 6 месеци се подавил корнеален улкус. (4) Системски заболувана: диабетес мелитус 8 сл. (18%), атопичен дерматит/ блефароко-нунктивит 3 сл. (6%), крвни заболувана 2 сл. (4%). (5) Употреба на системска и локална терапиа: имуно-супресивна (кортикостероиди, антивирусни лекови и цитостатици) 3 сл. (6%), антибиотици 1 сл. (2%). Средна возраст на пациенти 62 години. Од вкупно 44 примероци 30 (66%) беа позитивни. Ка 11 сл. (36%) е изолиран Staphylococcus koagulaza negativen, kaj 7 сл. (23%) Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus. Kaj 6 c. (20%), Pseudomonas aeruginosa 5 сл. (16%) и Moraxella spp. кaj 1 сл. (3%). Вонашите случаи најчест бактериолошки наод беше Staphylococcus koagulaza negativen 36%, а како начест етиолошки фактор е траумата 16% и диабетес мелитус 18%.