Фолклористички интерпретации за „македонската жена“ (според примери од списанието Македонски фолклор и неговите изданија од 1968 до 1991 година - Ана Ашталковска Гајтаноска (Институтот за фолклор „Марко Цепенков“, 2019)
Научните интерпретации од националните дисциплини кои се занимаваат со народната култура во однос на статусот на жените во македонски контекст претставуваат интересен извор за истражување на различните видови идеализации по овие прашања особено во социјалистичкиот период кога овие дисциплини во Македонија се во фазата на етаблирање. Покрај овој значаен фактор, социјалистичкиот период е особено интересен во историска смисла и поради начинот на кој се компензираат Хердеровите насоки во однос на третманот на народната култура, со оние еманципаторските, промовирани од тогашната политичка идеологија во однос на „македонската жена“.
Keywords: национални дисциплини, идеализација, херој, патријархат, еманципација, жени.