Aнализа на алтернатива за хидроенергетскиот систем на црна река со пумпноакумулациона хидроцентрала со примена на симулационен модел - Ана Тодорова, Стевчо Митовски, Фросина Пановска, Љупчо Петковски (Здружение Македонски комитет за големи брани, 2021)
Со оглед на ограниченоста на природните ресурси во Република Македонија, искористувањето на хидропотенцијалот е од витално значење за развој на електроенергетскиот сектор и за развој на државата во целост. Денес, со постојната изграденост на хидроенергетските капацитети, се користи само 26,6 % од потенцијалот што технички може да се искористи. Затоа развојот на каскаден хидроенергетски систем на Црна Река е важна инвестиција не само за националната економија, туку и за регионалниот пазар на електрична енергија. Врз основа на досегашните истражувања и препораки за натамошни студии, извршена е симулација со софтверскиот пакет HEC-ResSim за пумпноакумулационен каскаден систем составен од четири акумулации, висока брана „Чебрен“, 333 MW со реверзибилни единици со браната „Орлов Камен“, „Галиште“ 194 MW со конвенционални единици и постојната „Тиквеш“. Симулацијата е спроведена за период од 1946 до 2005 година, со претпоставка дека тоа хидролошко однесување би се пресликало и во наредните години.
Keywords: симулационен модел, пумпноакумулационен систем, слив на Црна Река