Заштитата на животната средина и меѓународната политика - Јулија Брсакоска Базеркоска (Фридрих Еберт Фондација, 2020)
Денес живееме во еден комплексен меѓународен систем во кој државата не може да биде ниту затворена, ниту самодоволна. Во денешното глобализирано меѓународно општество, ниту една држава не е изолиран остров кој има непробојни граници, особено ако се земе предвид степенот на меѓузависност на меѓународната сцена. Живееме во ера на зголемен раст на населението, засилен економски и општествен развој, како и зголемена употреба на природните ресурси, каде климатските промени и процесот на урбанизација се надворешни двигатели на светот. Со достапноста на образованието, свеста за другите култури, заедно со зголемувањето на бројот на национални и меѓународни форуми во кои треба да се одбранат своите идеи и практики, многу е тешко да се оправда загадувањето внатре во сопствените граници или да се игнорира значењето на еколошките прашања на меѓународната сцена.
Keywords: Животна средина; Климатски промени; Меѓународно општество.