Вештачката интелигенција и семејните функции и односи - Радуловиќ, Македонка (European University, Skopje / Европски Универзитет, Скопје, 2018)
И во медиумите и во јавниот живот, посебно на научни и стручни дебати многу време се посветува на актуелната и идната улога на вештачката интелигенција. Нејзината улога е повидлива во економскиот и организацискиот дел од животот на човекот, но неспорно е и во животот, развојот, улогата, функциите на семејството. Во трудот како илустративен пример на дејствувањето и влијанието на вештачката интелигенција се зема роботот и неговото ангажирање. Посебно се елаборираат активностите на роботот во исполнувањето на функциите на семејството (економска, репродуктивна, заштитна, воспитно–образовна и слично).
Artificial Intelligence and Family Functions and Relations
Keywords: семејство, функции на семејството, робот, семејни односи, „говор“ на робот