Увеити кај деца - Челева В.; Ивановска М.; Иванова Г.; Икономова Л. (My University, 1999)
Вовед: Одредени увеални ентитети се авуваат кај деца и истите не се така чести ка] другата возрасна група - постари пациенти. Диференциіална диіагноза на увеитите кај децата е почесто јасно дефинирана (75%), наспроти 50% кај возрасните пациенти. Цел: Да се оредат најчестите увеални ентитети според анатомската поделба на увеитите прифатена од Светската група на увеолози и да се одредат најчесто диагностицираните увеити ка деца. Материал и метод: Студиата опфака по 52 пациенти од 2 групи на возрасни пациенти и деца во период од 2 години. Резултати: Јувенилен реуматоиден артритис е начесто етиолошки диагностициран ка предните увеити ка деца (25%). Предните увеити ка деца се 35% од сите увеити. Интермедиален увеит е застапен ка 16-22% од сите увеити ка деца. Токсоплазмозата е наічеста причина за заден увеит. Од сите увеити ка деца 10% отпаґа на токсоплазмозата. Дифузниот увеит не е толку чест ка децата. То може да е знак на Морбус Бехцет, Вогт- Коанаги-Харада синдром, саркоидоза или да претставува природна еволуциа на увеитот. Заклучок: Предниот увеит е назчест 35%, но токсоплазмозата како увеален ентотет е начеста во нашата возрасна група (10%).