Трошоци за одгледување деца во Северна Македонија: реалност, предизвици и препораки : (2025) - Shapkova Kocevska, Katerina; Dimushevska, Elena; Chalovska Dimovska, Neda (Фондација Фридрих Еберт – Канцеларија Скопје, 2025)
Анализата за трошоците за одгледување дете ги разгледува постојните политики за финансиска поддршка на семејствата со деца во Република Северна Македонија и го оценува нивното влијание врз животниот стандард и детската сиромаштија. Анализата укажува дека во Република Северна Македонија недостасува национална проценка на трошоците за одгледување дете и систематизирана податочна база за расходите што домаќинствата ги издвојуваат за децата. Оваа празнина во податоците ја ограничува можноста за креирање политики засновани на докази и доведува до арбитрарност во распределбата на социјалната поддршка.