Од беседа до актуелна полемика – македонско искуство - Tasevska Hadji Boshkova, Iskra (Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, 2020)
Предмет на анализа на овој труд претставува исцртувањето на развојниот пат на еден од најкарактеристичните жанрови за македонската литература (беседата), како и нејзиното проникнување во и со полемичните текстови од различен вид. Со оглед на актуелноста на жанрот слово (беседа) во македонската литература од 19 век, Прличевите беседи ќе бидат еден од парадигматичните примери, врз кои ќе се следат развојните етапи на жанрот. Од друга страна, таквите согледувања ќе бидат нужно дополнети со современите искуства (колумните, книжевните дебати и сл.), што треба соодветно да ја обликува претпоставката за опстојувањето на жанрот преку менување на неговите надворешни својства или медиумот преку кој се пренесува. Низ анализата на клучните чинители, кои влијаат врз одредувањето на жанрот, текстот настојува да ги потцрта активните преобразби на жанровската структура низ времето, како и специфичната поврзаност на одреден жанр со дадена културна средина.
Keywords: : беседа (слово), колумна, интермедијални релации, жанровска трансгресија, културна средина