Механизам за независно известување (IRM): Извештај за напредокот на Македонија 2016-2017. - Ристовски, Кирил, Марковиќ, Ненад и Сердаревиќ, Наташа. (Отворено владино партнерство, 2018)
Третиот национален акциски план на Македонија беше резултат на партиципативен процес со опфат на различни прашања рангирани од заштита на укажувачите до транспарентност на буџетот на РМ. Сепак, потенцијалното влијание и степенот на исполнување на 34те заложби варираше. За следниот акциски план, владата би требало да се раководи по принципот на приоритет според најамбициозните и најрелевантните заложби.
Keywords: Отворено владино партнерство, Македонија, заложби, завршен извештај, Акциски план 2016-2018