Хуманитарната интервенција и кризата во Сирија - Стојковски, Љупчо (Правен Факултет „Јустинијан Први“, 2017)
Овој труд се занимава со проблемот на хуманитарната интервенција. Прашањето на т.н. хуманитарна интервенција е едно од најспорните во меѓународните односи и меѓународното право. Што претставува хуманитарната интервенција? Дали е и дали треба да биде дозволено да се употреби сила во случаи на масовно кршење на фундаменталните човекови права? Ако да, кој треба да употреби сила и под кои услови? Овие и многу други прашања се предмет на жестока дискусија меѓу авторите низ годините. Денес оваа тема е особено актуелна со актуелните случувања во Сирија.
Keywords: Хуманитарна интервенција