Европскиот идентитет и теоријата на Јирген Хабермас за "Уставниот патриотизам" - Бачовска Недиќ, Јасна; Апостоловска-Степаноска, Милена; Рунчева Тасев, Христина (УКИМ, Правен факултет „Јустинијан Први“, 2016)
Авторите на предметниот труд ја анализираат теоријата развиена од страна на Јирген Хабермас која се однесува на потребата за создавање на европскиот идентитет. За таа цел трудот дава краток преглед на најпопуларните теории за европски идентитет, со особен фокус на теоријата за уставен патриотизам. Воедно авторите даваат и приказ на една од најпопуларните критики на теоријата за уставен патриотизам, претставена од Дарио Кастелионе.
Keywords: европски идентитет, уставен патриотизам, Јирген Хабермас