Свети Климент Охридски наспроти современите суперхерои - Borisov Dejan, Борисов Дејан (Национална и универзитетска библиотека „Свети Климент Охридски“ - Скопје, 2015)
Целта на овој текст е да укаже на негативното влијание кое го имаат современите суперхерои врз личноста на децата и возрасните, наспроти ликот и делото на свети Климент Охридски како пример за здрава и општествено полезна личност.
Осма научна средба по повод патрониот празник на Националната и универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ - Скопје. Тема: Свети Климент Охридски - легат и фасцинација
Keywords: херои, суперхерои, светител, западна цивилизација, македонско општество, традиции, воспитување, образование, градење на личност, свети Кирил и Методиј, свети Климент Охридски, култ на светител, македонска култура и традиција, карневали