Улогата на ендоетелин-1 во развојот на дијабетична нефропатија индуцирана со стрептозоцин - Trojachanec, Jasmina; Zafirov, Dimche; Slaninka Miceska, Maja; Labachevski, Nikola; Kostova, Elena; Gjorgjievska, Kalina; Miloshevski, Petar; Petrov, Stojmir (Macedonian Pharmaceutical Association, Ss. Cyril and Methodius University in Skopje, Faculty of Pharmacy, 2006)
Dijabeticnata nefropatija pretstavuva edna od hronicnite mikrovaskularni komplikacii na dijabetot, so multifaktorijalna i ne do kraj rasvetlena etiopatogeneza. So ogled na toa sto kaj pacientite so dijabet, osobeno kaj onie so dijabeticna nefropatija, se najdeni zgolemeni vrednosti na endotelin-1, se pretpostavuva deka istiot mozhe da ima znacajna uloga vo razvojot na dijabeticnata nefropatija. Osnovna cel na nashata studija beshe da se detektiraat promenite vo plazmatskoto nivo na endotelin-1 po eksperimentalno induciran dijabet, i dijabeticna nefropatija kaj staorci so streptozocin. So ogled na dobro poznatite efekti na AKE-inhibitorite, vo ovaa studija go ispituvavme i vlijanieto na enalapril (AKE inhibitor) na plazmatskite koncentracii na endotelin-1, kako i negovite efekti vo tretmanot na dijabeticna nefropatija. Ednokratnata i.p. administracija na streptozocin (STZ) predizvika signifikantno zgolemuvawe na plazmatskite koncentracii na endotelin-1, proprateni so jasno izrazeni simptomi i znaci na dijabeticna nefropatija (mikroalbuminurija, zgolemeni urinarni vrednosti na N-acetyl-fl-D-glucosamidase, zgolemeni serumski koncentracii na urea, poliurija). Cetiri nedelniot tretman so enalapril dovede do signifikantno namaluvawe na plazmatskite koncentracii na endotelin-1 i do podobruvawe na simtomite i znacite na dijabeticnata nefropatija. Dobienite rezultati potvrduvaat deka endotelin-1 mozhe da ima znacajna uloga vo razvojot i progresijata na dijabeticnata nefropatija, a AKE inhibitorite, odnosno enalapril, mozhat da ja ublazhat i usporat progresijata na dijabeticnata nefropatija.