Процена на премијата за ризик на акционерскиот капитал со примена на Гордоновиот модел на дисконтирана дивиденда - Наумоски, Александар (Економски факултет - Скопје, 2013)
Премијата за ризик на акционерскиот капитал претставува одвишок принос над безризичната стапка која треба да му овозможи компензација на ризико-аверзичните инвеститори за преземање на ризикот од инвестирањето во акции. Најчесто применуваниот пристап за нејзина процена се базира на историските остварени приноси. Доколку веруваме дека минатото ќе се повтори во иднината, само тогаш овој пристап е валиден. Големиот број истражувачи сметаат дека порелевантни се пристапите на имплицитната и на очекуваната премија за ризик. Овој труд е фокусирана на пристапот на имплицитна премија за ризик на акционерскиот капитал каде премијата за ризик се проценува со примена на некој од широко употребуваните модели за вреднување на акции. Имено, кога инвеститорите го вреднуваат средството, тие имплицитно кажуваат колкава е нивната барана стапка на принос. Таа стапка, намалена за безризичната стапка, ја покажува премијата за ризик. Во овој труд ја развиваме токму оваа интуиција и сакаме да докажеме дека тековната пазарна цена на акцијата, поврзана со очекуваните готовински текови, треба да продуцираат во процена на премијата за ризик на акционерскиот капитал. Тука ќе биде применет Гордоновиот модел на стабилен раст на дивиденда преку емпириската анализа на имплицитната премија за ризик на акционерскиот капитал во Република Македонија.
Estimating the equity risk premium using the Gordon dividend discounting model
Keywords: имплицитна премија за ризик, безризично средство, Гордонов модел