Фраземи со компонаент ‘грло’ - Јасминка Делова-Силјанова (Филолошки факултет „Блаже Конески“ – Скопје, 2020)
Во нашиот труд соматските фраземи со компонента ‘грло’ во чешкиот јазик и нивните преводни еквиваленти на македонски јазик ги анализираме од аспект на нивната семантика за што фраземите ги поделивме во шеми (според концептот на когнитивистичката теорија), од аспект на нивната структура (именски, глаголски, споредбени и цела реченица) и од аспект на начинот како се преведени на македонски јазик (целосен еквивалент, делумен, еквивалент, релативен еквивалент, аналог, без еквивалент и буквален или неточен превод). На крајот на анализата доаѓаме до соодветни заклучоци.
(чешко-македонски паралели)
Keywords: македонски соматски фраземи, чешки соматски фраземи, грло