Фраземи со компонента 'коса/влакно' - Јасминка Делова-Силјанова (Институт за македонски јазик „Крсте Мисирков“- Скопје, 2020)
Фраземите заземаат мошне важен дел од лексичкиот фонд на јазикот. Тие се сведоштво за креативноста и снаодливоста на говорителите на дадениот јазик и кажуваат многу за духовниот живот на одреден народ, за типологијата на неговите емоции и морални принципи, за неговиот севкупен начин на живот и поглед на свет, за неговата животна филозофија. Во овој труд ќе се обидеме да ги согледаме сличностите и разликите во македонскиот и во чешкиот јазик од аспект на тоа како двата јазика ги перцепираат деловите од човечкото тело, со посебен осврт на фраземите со компонента 'коса'.
(македонско-чешки паралели)
Keywords: македонска соматска фразеологија, чешка соматска фразеологија, коса