Дали може позитивниот туберкулински тест да корелира со појавата на алергија? - Vlashki, Emilija; Hristova, Marija; Nikolovski, Ljupco; Sazdovski, Angelce; Seckova, Lidija; Kirovski, Ilija (Македонско лекарско друштво = Macedonian medical association, 2000)
Постои сугестија дека намалувањето на инфекциите во детството претставува еден од одговорните фактори за зголемената преваленца на алергиските болести во последните три децении. Неодамна е реферирана негативна асоцијација меѓу позитивниот туберкулински одговор и алергиските болести. Цел на овој труд беше да се утврди улогата на туберкулинскиот одговор во појавата на алергија кај 84 деца со неспецифична опструктивна белодробна болест врз основа на вредноста на тоталниот серумски ИгЕ (ELISA) и кожниот “prick” тест (SPT). Сите деца имаа примено BSG-вакцина по раѓањето и ниту едно од нив не боледуваше од туберкулоза. За статистичка анализа на резултатите беше користе x2-тестот. Кај 25 од 37 пациенти со позитивен туберкулински одговор и кај 19 од 47 со негативен туберкулински одговор беше добиена зголемена вредност на тоталниот ИгЕ (p<0,05 со доминација на пациентите со негативен туберкулински одговор и нормална вредност на тоталниот ИгЕ). 19 од 28 со позитивен туберкулински одговор и 17 од 32 со негативен туберкулински одговор имаа позитивен SPT (p>0,05). Не е утврдена корелација и превентивно дејство на позитивниот туберкулински одговор врз појавата на алергија.
Can positive tuberculin test correlate with development of allergy?