Примена на ПмБ кај патиштата со тешко сообраќајно оптоварување и автопатиштата - Мијоски, Г. (Друштво за патишта на Република Македонија „Виа Вита“, 2019)
Во составот на флексибилната коловозна конструкција има различни материјали по состав и квалитет и затоа таа е со хетероген состав. Сите составни материјали, различно се однесуваат на влијанијата од сообраќајното оптоварување и климатскиот фактор. Во составот на асфалтните мешавини покрај каменото брашно – „филер“, влегуваат минерален агрегат со точно дефиниран гранулометриски состав и врзно средство – битумен. Заради зголемување на отпорноста на деформации, за подобрување на својствата, една од можностите е примена на полимер модифициран битумен (ПмБ) во асфалтните мешавини.
Keywords: Коловозна конструкција, битуменски мешавини, врзно средство, полимер модифициран битумен (ПмБ)