Специфични ефекти на стресот кај адолесцентите и најефективни стратегии за справување - Наумовска, Андромахи; Исјановски, Виктор; Боневски, Димитар; Делова, Соња (My University, 2023)
Една третина од адолесцентите реферираат екстремни нивоа на негативен стрес. Еден од пет адолесценти кои рефераат екстремно ниво на негативен стрес, наведуваат дека имаат симптоми во 15 или повеќе денови во месецот. Истражувањата покажуваат дека доколку адолесцентот го перцепира стресот како негативен, за 45% се покачува ризикот за смртен исход. Сите адолесценти се различни и имаат сопствен начин на видување, како на интерен стрес така и на екстерен стрес. Со оглед на тоа во некои ситуации стресот кај поедини адолесценти може да има дури и позитивни ефекти, во смисол на покренување на мотивацијата, алертноста, како и на механизмите за справување и преживување, во што особена улога играат стратегиите за менаџирање и справување со стресот.
Keywords: стрес; адолесценти; справување со стрес; резилиентност