REZULTATI TRANSBRONHIJALNE I TRANSTORAKALNE BIOPSIJE U DIJAGNOSTICI PLUCNIH OBOLJENJA. - Bushev Jane; Buklioska Ilievska, Daniela; Kochovska Kamchevska Nade; Smileska Snezana; Baloski Marjan; Poposki Bozidar; Trajkovska Vanche (Association of pulmologists from Republika Srpska, 2019)
Sazetak: transbronhijalna (TBB) i transtorakalna tenkoiglena aspiraciona (TTPA) biopsija pluca su invazivni dijagnosticki postupci u razjasnjavanju i postavljanju definitivne cito/histoloske dijagnoze kod fokalnih i difuznih promena plucnog parenhima, kao i promena u zidu grudnog kosa i medijastinumu. TBB i TTPA se izvode u lokalnu anesteziju kod bolnickih i ambulantnih pacijenata. Njihova osetljivost i specificnost rastu sa napredovanjem rentgenskih promena i u odmaklom stadijumu bolesti. Cilj rada: uporediti doprinos i znacaj histoloskih opisa i definitivnih dijagnoza, procena kost/benefita kod primene pojedinacnog ili oba postupka biopsije. Metod: Retrospektivna analza 80 pacijenata sa radiografskim plucnim i/ili medijastinalnim promjenama kojima su uradjena dva dijagnosti;ka postupka (TBB pod fluoroskopskom i TTPA pod KT kontrolom). Rezultati: u 80 pacijenata uradjeno je 96 biopsija (34 TBB i 62 TTPA). Histolosku potvrdu dijagnoze dobijeno je u 18 (53%) od 34 pacijenata sa uradjenom TBB i u 54 (87%) od 62 pacijenata sa TTPA. Od svih 80 pacijenata, 66 (82.5%) su imali definitivnu histopatolosku potvrdu i to: Carcinoma planocellulare – 35 (44%), Carcinoma microcellulare (ukljucivsi histopatoloske nalaze Oat cell carcinoma i metastatske depozite u medijastinalnim Lgl) – 11 (14%), Adenocarcinoma (ukljucivsi bronchioloalveolare) – 15 (19%), Sarcoidosis (ukljucivsi nalaze nedovoljno definisanog granulomatoznog procesa) - 5 (6%). Nerazjasnjeno 14 (17.5%) pacijenata. Zakljucak: TBB i TTPA su bezbedne i jeftine invazivne dijagnosticke metode za histolosku i/ili citolosku potvrdu promena u plucima i medijastinumu. Strategija lecenja bronhijalnog karcinoma zahteva jasnu histopatolosku kategorizaciju (nedovoljno definisani histoloski entiteti zahtevaju rebiopsiju primenom obe metode). Fluoroskopski vođena transbronhijalna biopsija je vremenski efektivna, sigurna i efikasna metoda kod fokalnih i difuznih plućnih lezija.
Keywords: transbronhijalna biopsija; transtorakalna iglena aspiraciona biopsija; bronhoskopija; histopatoloska potvrda