КЕЈНЗИЈАНИЗМОТ КАКО ФУНДАМЕНТ НА ЕКОНОМСКАТА ТЕОРИЈА И ПОЛИТИКА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО ЕКОНОМСКИТЕ ЦИКЛУСИ - СО ПОСЕБЕН ОСВРТ НА ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМСКА КРИЗА - Треновски, Борче (Faculty of Economics - Skopje, 2016)
Глобалната економска криза беше причина за актуелизирање на прашањата и дилемите, поврзани соодржливоста на доминантните макроекономски концепции и за ефикасното дизајнирање на клучните макроекономски политики, со цел поефикасно справување со економските флуктуации. Трудот најпрвин ја елаборира Кејнзијанската концепција и нејзините основни карактеристики и препораки за макроекономските политики во услови на економски нарушувања и кризи; потоа укажува на недостатоцитее/јазот кој го направи глобалната криза помеѓу економската теорија и економската политика; и на крај преку споредба на главните елементи на економскиот одговор во услови на глобалната криза и клучните Кејнзијански препораки за економската политика, утврди дека Кејнзијанската економска теорија во доминантен дел претставувала фундамент на економските политики кои се преземале во услови на криза. Притоа треба да се има предвид фактот дека оптималната мешавина од економски концепции претставува главна детерминанта на ефикасноста на економските политики и решавањето на проблемите во економската практика.
Keywords: Кејнзијанизам, економска политика, економска теорија, економски циклуси, глобална економска криза