Преваленција на метаболички синдром кај пациенти со шизофренија во Центарот за ментално здравје "Пролет", Психијатриска болница – Скопје - Isjanovski, Viktor; Isjanovski, Igor (Scientific Foundation SPIROSKI, 2019)
Шизофренијата е поврзана со зголемен ризик од кардио-метаболички морбидитет и морталитет. Метаболичкот синдром (МС) e релевантен предиктор за морбидитет и морталитет на кардиоваскуларните заболувања, исто така, се покажа дека е поприсутен кај пациенти со шизофренија. Цел на ова истражување беше да ја утврдиме преваленцијата на МС во примерок од пациенти со шизофренија во Центарот за ментално здравје - "Пролет", Психијатриска болница - Скопје и потенцијалните ризик фактори поврзани со него. Материјали и методи: примерокот се состои од 50 пациенти со шизофренија.  Кај сите пациенти е земена венска крв за да се одреди нивото на холестерол HDL, триглицериди и гликоза, измерена е телесна тежина, телесна висина и обемот на половината. МС е дефиниран според критериумите за Национална програма за холестеролска програма за возрасни третман - панели III (NCEP ATP III). Резултати: Преваленцијата на МС кај пациенти со шизофренија изнесуваше 46,0%. Се покажа дека зголемувањето на индексот на телесна маса (BMI) е значително поврзано со преваленцијата на МС. Заклучок: Оваа студија покажала висока преваленција на МС кај пациенти со шизофренија и дека BMI може да биде фактор на ризик во развојот на МС. Оваа информација е клинички релевантна бидејќи BMI рутински се мери во психијатриска пракса и може да се користи за следење на развојот на МС кај пациентите со шизофренија.