Operowanie językiem w poszukiwaniu sensu oryginału - Tanuszewska, Lidia (Wyzidał Filologii Polskiej i Klasycznej / Wydawnictwo Nuaka i Innowacje, 2015)
Статијата се занимава со преведувањето како процес кој го менува начинот на размислување во другиот јазик, оној на кој преведуваме. За да се направи таквиот текст разбирлив за читателите, преведувачот треба да направи некои измени во оригиналниот текст, односно да манипулира со јазикот за да се пренесе преку преведувањето истото значење и смисла на оригиналот. Парафразата е една од стратегиите претставени во овој труд.
Keywords: превод, манипулација, трансфер, парафраза