Правниот латински јазик како lingua franca во правниот простор на Европската унија - Ристова - Астеруд, Каролина (Правен факултет „Јустинијан Први„ во Скопје, 2018)
Трудот прави преглед и анализа на спротиставената аргументација во однос на латинскиот јазик како lingua franca во правниот простор на Европската унија, а во тесна поврзаност со проблематиката на актуелниот правен мултилингвизам и моделите развиени од страна на проф. д-р Фриц Штурм во 2002 година. Овие модели се спротиставуваат на релевантните истражувања во проблематиката, како и на актуелните состојби, кои кумулативно укажуваат на непстоење на стандардизиран правен латински јазик во Европа, но истовремено упатуваат и на историските, културните и државно-правните причини за неговото надминување, од кои најзначајна е јазичната демократизација. Заклучно се истакнува дека економизирањето на актуелниот правен мултилингвизам може да се постигне со варијанти на негово ограничување, подетално изложени како разработени предлози во трудот.
Годишник на Правниот факултет „Јустинијан Први„ во Скопје во чест на Миодраг Мицајков
Keywords: Европска унија, правен мултилингвизам, правен латински јазик