Заштитата на правата на доверителите во македонското наследно право:декор или чекор кон владеењето на правото, Охридска школа на правото – 2018 - Ангел Ристов (Institute for Legal Economic Research and Education IURIDICA PRIMA, 2018)
Македонското наследноправно законодавство нема претрпено поголеми реформи повеќе од седум децении. Тоа е причината поради која постојното наследно право, во голема мера, се базира на принципите и решенијата од поранешниот социјалистички правен поредок и покрај промените во економскиот, правниот и политичкиот систем. Во услови на пазарна економија кога приватната сопственост има исклучително значење, ваквите решенија создаваат големи проблеми во практиката и во сферата на наследувањето. Старите решенија и правните празнини ја усложнуваат постапката за намирување на доверителите и ја обременуваат оставинската постапка создавајќи правна несигурност. И покрај тоа што законодавецот донесе одредени решенија за заштита на доверителите, тие никогаш не заживеаа во праксата. Поради тоа, евидентна е потребата од донесување на подробни и прецизни законски решенија со цел да се надминат проблемите поврзани со наследувањето на имотните обврски и остварување на правата на доверителите, со цел да не бидат само декор туку чекор кон владеењето на правото.
Keywords: наследување, имотни обврски, извршување, наследно-правни реформи.