ПОСТАПКА ВО СПОРОВИ ОД МАЛА ВРЕДНОСТ - Милка Ракочевиќ (Правен Факултет „Јустинијан Први“ во Скопје, 2023)
Постапката во спорови од мала вредност е посебна парнична постапка уредена со Законот за парничната постапка. Конципирана како постапка на редуцирана когниција, оваа постапка претставува инструмент за сумарно правораздавање во спорови кои со оглед на своето (релативно) мало општествено, односно економско значење на предметот на спорот се сметаат за багателни спорови. Во трудот, се анализараат одделни прашања кои го тангираат предметот на постапката во споровите од мала вредност, посебните процесни специфичности на оваа постапка како и решенијата кои ги предвидува Предлог на Законот за парнична постапка од 2021 година во однос на постапката во споровите од мала вредност.
Keywords: парнична постапка, спор, мала вредност