ЧАЛГИСКАТА МУЗИЧКА ТРАДИЦИЈА ВО МАКЕДОНИЈА НИЗ ПРИМЕРОТ НА ОХРИДСКАТА ЧАЛГИЈА - Димитријевски, Александар (Fakultet umetnosti u Nišu, 2017)
Чалгиската музичка традиција претставува еден од најуникатните сегменти од Македонскиот музички фолклор првенствено поради своето потекло и начин на инкорпорирање во музичката култура, а од друга страна и поради својата испреплетеност на музички влијанија од поблиските и подалечните источни и западни култури, но и поради репертоарот во кој се содржани разновидни музички примери. Во тој контекст, чалгиската музика во Македонија е претставник на урбаната музичка култура во најголема мера во периодот од втората половина на 19век и првата половина на 20век. Таа била распространета во најголем број градови во Македонија, но чалгиската музичка традиција од градот Охрид како една од најрепрезентативните и најпрочуените претставува доминантен преставник на македонската чалгиска традиција воопшто. Во овој труд ќе се обидам да го детерминирам местото и улогата на Охридската чалгиска музичка традиција, нејзините најистакнати претставници- изведувачи, како и нејзиниот карактеристичен репертоар.
THE CHALGIJA MUSIC TRADITION IN MACEDONIA THROUGH THE EXAMPLE OF THE CHALGIJA FROM OHRID
UMETNOST I KULTURA DANAS: UMETNIČKO NASLEĐE, SAVREMENO STVARALAŠTVO I OBRAZOVANJE UKUSA
Keywords: чалгиска музичка традиција; Охридска чалгија; македонски музички фолклор