Идејата за светото кај Емил Диркем, Рудолф Ото и Мирча Елијаде - Тодоровска, Марија (Филозофски факултет, Скопје, 2012)
Во овој труд се кратко изложени теориите за светото на Емил Диркем, Рудолф Ото и Мирча Елијаде. Од идејата за светото кај Диркем, како контагиозна, перформативна сила која ја овозможува кохерентноста на заедницата; преку концепцијата на нуминозното кај Ото, која подразбира комплексен однос на неразбирање на светото, но чувствување на стравопочит кај религиозниот човек; до еклектичката концепција на Елијаде за светото како радикално спротивно на профаното, и како онтолошки супериорно над него, тоа е разгледувано како моќно, супериорно, возвишено, импресивно, контагиозно, уредувачко.
The Idea оf the Sacred in Émile Durkheim, Rudolf Otto and Mircea Eliade
Keywords: свето, религиозен човек, појава, сосема друго, реактуализација, профано