ПРОБЛЕМИ ВО ТУРИСТИЧКИОТ СЕКТОР ГЕНЕРИРАНИ ОД НЕРАМНОМЕРНАТА ВРЕМЕНСКА И ПРОСТОРНА ДИСТРИБУЦИЈА НА ТУРИСТИЧКИТЕ ДВИЖЕЊА ВО РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА - Илиев, Дејан (Македонско географско друштво, 2012)
Во трудот е обработена проблематика поврзана со нерамномерната временска и просторна концентрација на туристичкитe движења во Република Македонија. Во текот на истражувањето и концепирањето на трудот користени се повеќе научни методи: статистички метод, метод на анализа и синтеза, метод на компарација, табеларен и графички метод и др. Врз основа на утврдената нерамномерност во временската и просторната дистрибуција на туристичките движења, издвоени се проблемите кои се јавуваат во туристичкиот сектор во Република Македонија.
Keywords: сезонска концентрација, просторна дистрибуција, туристички сектор