Три децении од Гавриловиот превод на Библијата - Гиревска, Марија (МАНУ, 2020)
Преведувањето на Библијата не е едноставна задача на ниту еден јазик. Преводот на Библијата претставува потврдување на моќта на одреден јазик да ги пре- несе библиските повеќеслојни значења. Објавувањето на Библијата на македонски ја- зик во 1990 година се доживеа како историски чин во Македонија. Преводот на Архие- пископот Гаврил останува да биде важен и неповторлив столб во развојот на македон- скиот литературен јазик. Процесот на планирањето, преведувањето и објавувањето на целосното издание на македонската Библија опфаќа период од речиси педесет години. Повикувајќи се на овие податоци, документирани во неговите лични писма и препис- ки, трудот го истражува патешествието на Архиепископот Гаврил при преведувањето на Библијата на македонски јазик.
Прилози. Одделение за лингвистика и литературна наука на МАНУ, XLV 1–2 (посветени на акад. Ѓорги Поп-Атанасов по повод 80-годишнината од раѓањето), акад. К. Ќулавкова, В. Митевски и доп. член М. Марковиќ (уредници), Скопје: МАНУ, стр. 279-287
Keywords: Библија, превод, Архиепископ Гаврил, Македонија, македонски јазик