За употребата на минатото определено и минатото неопределено време во преводот на делото „Хроника на една најавена смрт“ - Михајловиќ-Костадиновска, Сања (Скопје: Универзитет „Св. Кирил и Методиј“, Меѓународен семинар за македонски јазик, литература и култура., 2019)
Во овој труд се осрнуваме на начинот на изразување на евиденцијалноста и можностите за превод на минатите времиња од шпански на македонски јазик, преку примери од преводот на македонски јазик на „Хроника на една најавена смрт“ од Габриел Гарсија Маркес. Најпрво се задржуваме на некои основни употреби на минатото определено и минатото неопределено време и на начините на предавање засведочени или прекажување незасведочени дејства во македонскиот јазик, што во случајот со делото на Маркес се од особена важност, а потоа укажуваме и на други модални употреби, како и на различните толкувања што може да произлезат од изборот на одредено минато време во јазикот-цел.
Keywords: евиденцијалност, минато време, превод, Хроника на една најавена смрт