Етиологија на предни увеити во Штипска околија - Икономова Л.; Челева Марковска В.; Шалева А.; Газепов С. (Македонско лекарско друштво = Macedonian Medical Association, 2003)
ЦЕЛ:Етиолошка дијагноза на предни увеити МАТЕРИАЛ И МЕТОД:Испитувани се 103 амбулантно и хоспитално лекувани пациенти во тек на јуни 1998 до јуни 2003 година. РЕЗУЛТАТИ:Кај 10случаја дијагностициран е анкилозантен спондилит, 3 случаја на Рајтерова болест, 1сл. на псоријаза, 1 сл. на Кронова болест, преден увеит побрзан со ХЛА-Б27 а без зафакање 8 сл., 6 сл. јувенилен артрит, 3 сл. на