Метафикцијата како форма за пренесување на туѓиот говор во „Поседување“ на А.С. Бајат - Милан Дамјаноски (Филолошки факултет „Блаже Конески“ - Скопје, 2024)
Во овој труд сакаме да го разгледаме процесот на градењето на метафикциските текстови како форма на пренесување на различни општествени, идеолошки и книжевни дискурси. Предмет на анализа ќе биде историскиот роман Поседување од А.С. Бајат, за кој сметаме дека е податно дело за овој вид на истражување, како метафикциски текст во кој се сопоставени два различни историски периоди, Викторијанскиот и современиот период во Велика Британија. За да подобро да го анализираме овој процес, ќе се исползуваме со тезата на Михаил Бахтин за туѓиот говор кој тој ја разработува во неговото дело „Марксизам и филозофијата на јазикот“
Keywords: А.С Бајат, Поседување, Михаил Бахтин, метафикција, туѓиот говор