Проблеми во преводот на средновековни религиозни текстови за наставни цели - Танушевска, Лидија (Филолошки факултет „Блаже Конески“, 2016)
Оваа статија е обид да се покаже тешката задача што ја има преведувачот на средновековна литература од полски на македонски јазик на примери од преводи создадени за наставни цели, со оглед на тоа што речиси и нема издадени преводи на овој вид литература. Примерите се од религиски песни како едни од најстарите пишани споменици на полски јазик, па затоа оваа статија се занимава и со проблемите при преведувањето поезија. Поентата е да се претстават компетенциите што се потребни за преведување на ваков вид литература, како што се смислата за интерпретација, познавање на оригиналниот јазик на највисоко ниво, односно познавања од историска граматика на јазикот, креативност и сл.
Keywords: средновековна, полска литература, превод, архаичност, непреводливост, настава