Одговорност за штета предизвикана од животни: општ режим - Гавриловиќ, Ненад (Правен факултет „Јустинијан Први“, 2016)
Во трудот се анализира правната уреденост на одговорноста за штета предизвикана од животни која што е резултат на реформата на македонското облигационо право извршена во 2008 година. Појдовна основа на анализата е дилемата за третманот на животните како опасни ствари, имајќи ги предвид претпоставките на македонскиот систем на т.н. отштетно право, како историски така и во однос на актуелните решенија. Потоа се разгледуваат главните белези на новите правни правила и тоа како во однос на нивното вклопување во домашниот систем така и во однос на нивната релација со споредбените искуства. Сево ова во насока на согледување на соодветноста и оправданоста на актуелните правни правила.
Liability for harm caused by animals: the general regime
Keywords: штета, одговорност, домашни животни, основ, реформа