ISPITIVANJE KVALITETA POVRSINE REZA I SNAGE REZANJA U ZAVISNOSTI OD BRZINE POMOCNOG KRETANJA I ZATUPLJENOSTI ALATA - Stanojevic, Damjan; Dzordzevic, Sasa; Temelkova, Anastasija (Академија техничко-воспитачких струковних студија-Ниш, 2024)
U ovom radu je prikazano istraživanje kretanja kvaliteta površine reza i snage rezanja kao zavisnih promenljivih u zavisnosti od brzine pomoćnog kretanja i zatupljenosti alata kao nezavisnih promenljivih. Važnost kvaliteta površine reza za praksu je izuzetno velika. Nije u pitanju samo estetski izgled površine dobijene rezanjem, nego još više posledice koje hrapav ili valovit rez ima po vrednost proizvoda. U prvom redu hrapav ili valovit rez ima za posledicu veći gubitak pri rendisanju, jer se radi postizanja glatke površine mora skidati deblji sloj. To znači da se naknadnom obradom stvara veći otpadak, a samim tim se povećavaju i troškovi. Čistoća reza zavisi od mnogo faktora. Oni su s jedne strane u vezi sa sečivom i njegovim radom u drvetu, a s druge strane sa vrstom sečiva i mašinom koja ga pokreće. Poznavanje tih faktora ukazuje na šta treba u preradi drveta pri primeni raznih sečiva i mašina obratiti pažnju, da bi se postigla što veća čistoća reza, manji otpadak i da bi se time povećala vrednost proizvedene robe, a ujedno smanjili proizvodni troškovi. U praksi je najvažnije da se postigne rezultat, a veoma je važno i da se ceo tehnološki proces prerade drveta obavi sa najmanjim mogućim troškovima. Veliki deo tih troškova čini i potrošnja snage za rezanje. Postoji mnogo uticajnih faktora od kojih zavisi potrošnja snage. To su: materijal koji se obrađuje, materijal od kojeg je izrađen alat, geometrija alata, brzina glavnog kretanja, brzina pomaka itd. U cilju eksperimentalnog istraživanja kretanja snage rezanja i hrapavosti površine reza kao zavisnih promenljivih u zavisnosti od režima obrade i veličine zatupljenosti alata kao nezavisnih promenljivih izvršen je eksperiment na Šumarskom fakultetu u Beogradu. Eksperiment je trebao da pruži odgovore na pitanja koja se tiču izbora režima obrade koji imaju različit uticaj na kvalitet povšine reza kao i na potrošnju snage rezanja
Keywords: Kvalitet reza. Brzina pomaka. Snaga rezanja