Правниот мултилингвизам и правната семиотика во Европската унија во контекст на правната евроинтеграција на Република Македонија - Ристова-Астеруд, Каролина и Спасов, Александар Љ. (Европско право, Германска фондација за меѓународно правна соработка - IRZ, 2017)
Во овој труд автор(к)ите прават осврт и анализа на режимот на правните јазици во Европската унија, нивниот онтолошки контекст, нивните специфики во однос на примарните и секундарните извори на правото во ЕУ, како и во работата на Судот на правдата на ЕУ. Посебен осврт се прави на правната лингвистика во ЕУ, како и на предизвиците на правното толкување во контекст на правен мултилингвизам , пред се, преку анализа на клучни одлуки во оваа смисла на Судот на правдата на ЕУ. Завршно, трудот ги идентификува импликациите и предизвиците во контекст на јазичната евроинтеграција на Република Македонија во ЕУ, вклучително и преку осврт на состојбите во однос на правните професии.
Keywords: правни јазици, правна лингвистика, правен мултилингвизам, ЕУ, Македонија