Зоонимни фраземи со компонента куче/пес (врз материјал од рускиот и од македонскиот јазик) - Биљана Мирчевска-Бошева; Катерина Велjaновска (Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје, Руски центар, 2021)
Предмет на интерес во оваа статија се фраземите со компонента куче/пес во рускиот и во македонскиот јазик. Нивното разгледување е направено врз основа на семантичка класификација, која дава можност да се воочи широкиот спектар значења што далеку ги надминува лексикографските толкувања на лексемата куче/пес.
Keywords: фразеологија, зооними, куче/пес, руски јазик, македонски јазик