Komentarz do przekładów literatury polskiej na język macedoński w 2014 roku - Tanuševska, Lidija (Wydawnictwo Uniwersytetu śląskiego Katowice, 2015)
Во овој труд се разработуваат причините и мотивациите за изборот на делата преведени од полски на македонски јазик во 2014 г., при што се дава краток осврт на стилот застапен во нив, како и на допирните точки со македонската литература. Даден е и опис на работата на издавачките куќи кои се решаваат да издадат дела од полската литература. Проблемите во преведувањето произлегуваат од културните разлики, а резултатот е слика на современото полско општество во кое има доволно критичка мисла, но и вплетена историја како надоврзување на традицијата.
Keywords: проза, современа, превод, издавачи, стил